Några punkter om att köra bil i Göteborg

Att köra bil i Göteborg är en minst sagt adrenalinhöjande aktivitet. Här kommer en liten lista i all enkelhet:

1. Om två filer går ihop längre fram, antingen på grund av vägarbete (känns igen på stora blinkande pilar och/eller oranga skyltar) eller så kallad vävning (en göd gaffel som går ihop till en pil) så gäller att man utnyttjar alla filer och lugnt och stilla saxar ihop dessa vid hindret eller när filerna går ihop. Man behöver inte gå in låååångt i förväg, dels för att det är korkat att stå i kö, dels för att om man byter fil lite hur som korkar det till båda filerna.

2. Det är inte ok att på olika sätt uppmärksamma bilister som kört som man ska enligt punkt 1 att de snällt borde göra samma fel som den som blinkar med helljuset/hytter med näven eller snurrar långfingret 5 mm utanför tinningen.

3. Från tid till annan är det mycket trafik i Göteborg och som den uppmärksamme bilisten noterar är inte gatunätet riktigt dimensionerat för detta. I hårt ansträngda korsningar uppstår därför lätt problem om trafiken stannar upp så att bilar blir stående mitt i korsningen. Lösningen på detta problem är INTE att köra in i korsningen och bli stående så att alla annan trafik inte kan köra in i korsningen. Man kör in i korsningen när man ser att det finns plats på ”andra sidan” även om det skulle bli rött ljus eller stopp av annan anledning. Om alla kör in i korsningen för att ”inte förlora sin plats”, så kommer till slut ingen fram. Och det är inte så bra. Och detta gäller även kollektivtrafiken kanske ska tilläggas.

4. Sen var det högerregeln. Om man inte kör på huvudled (känns igen genom vägmärket gul ruta på sniskan) så ska man lämna företräde för fordon som kommer från höger. I Sverige har vi ingen ”störst kör först”-regel eller ”stora gator har företräde” eller så. utan vi har en enkel regel. Fordon som kommer från samma sida som goddaghanden har företräde om man inte kör på huvudled.

5. Cyklar har inte rätt att cykla över övergångsställen om det inte är markerat cykelbana i de vita strecken. Där man har rätt att cykla har de snälla personerna som ritat zebrastrecken låtit bli att måla streck just där man får cykla. Eller om man så vill, man får cykla där det är asfalt, inte där det är målade vita streck.

6. Nej man har inte rätt att stå på två p-rutor om man äger en Audi, BMW eller Mercedes (eller annat märke).

Tillagt efter en god natts sömn:

7. Blinkers används med fördel när man ska svänga eller byta fil.

8. När en bil blinkar och vill byta fil så skapar man utrymme så att filbytet går snabbt, säkert och inte i onödan korkar till en eller flera filer. Man trycker således INTE på gaspedalen för att täppa till en eventuell lucka. Det som då händer är att bilen som vill byta fil stannar till varpå trafiken i onödan stoppas upp. Dssutom kan det leda till krockar och annat otyg.

9. Ekokörning är bra. Men det funkar inte att sakta glida in på treans växel mot rödljuset med stor lucka till framförvarande bil, när det är en kö på 50 bilar bakom. Utrymmet på stadens gator räcker liksom inte till och det gör köer onödigt långa och bilister onödigt stressade. Vill du göra något eko? Utnyttja gärna regionens utmärkta kollektivtrafik.

Klart slut. Igen.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s