Hur bra är decemberöverenskommelsen egentligen?

Knappt har bläcket torkat på decemberöverenskommelsen innan debatten om vad som egentligen hänt, vem som var med på mötena, vem som sa vad och vem som egentligen vunnit på överenskommelsen är i full gång. De som spinner mest verkar vara Alliansen och det ger en antydan om vem som inte vann. Vem som behöver så att säga ”säkra bakåt”. Alliansen.

Men vi socialdemokrater ska kanske inte jubla så högt vi heller:

Min främsta farhåga är att det är en bräcklig överenskommelse som är frivillig. Om man får tro borgerliga kommentatorer på Facebook och i mitt Twitterflöde så är det lite hela havet stormar inom borgerligheten. Man noterar, mycket riktigt, att överenskommelsen innebär att Alliansen och de infående borgerliga partierna, i fortsättningen kommer att lämna wo när budgeten ska beslutas. Hur länge kommer ledningarna i de borgerliga partierna att orka hålla emot? Att inte ta minsta lilla förevändning för att basunera ut att Socialdemokraterna brutit överenskommelsen? Vi får väl se. De kommande åren fram till nästa val kommer att bli poltisk dans på ytterst slak lina.

Sen har vi det här med den politiska processen. Sverige har en tradition av att ha regeringar som inte har egen majoritet. Det har gjort att viktiga beslut med nödvändighet måste fattas efter fröhandlingar med ett eller flera partier. Det kommer att finnas behov av sådana beslut utanför budgetprocessen och därtill hörande beslut. Ta exempelvis skolan eller hur vi ska organisera välfärden. Enda chansen för Alliansen att vara riktig opposition kommer ju att vara inom dessa områden. Här kommer allianspartierna att frondera och markera mot en regering i minoritet. Samtidigt kommer Socialdemokratins möjlighet att förhandla inom samarbetet med MP och i förekommande fall V, att begränsas av att man ändå kommer att få igenom sin budget. Kort sagt, detta kommer att öka polariseringen och minska möjligheterna till breda politiska överenskommelser utanför budgeten. Jag tror att MP och V är ganska nöjda med överenskommelsen.

Nu tror jag dock att ingen annan väg var bättre i det uppkomna politiska läget. Men det innebär inte att det nu är frid och fröjd. Om det efter valet krävdes politisk skicklighet för att få igenom Socialdemokratisk politik så kommer det efter decemberöverenskommelsen inte att krävas mindre utan snarare än mer politiskt hantverk.

Detta inlägg publicerades i Politik, Socialdemokraterna och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Hur bra är decemberöverenskommelsen egentligen?

 1. Göran Tholen skriver:

  Jag tror att din analys kommer visa sig vara riktig. När decemberöverenskommelsen presenterades blev jag glad. Glad över att vi i vårt land kan samråda över partigränser och även komma överens. Men jag saknar att inte skolan också blev en fråga för gemensamt samarbete. Vi behöver, precis som skolkommisionen vid införAndet av grundskolan, få en bred överenskommelse om den svenska skolan.
  När Ingvar Carlsson som stadsminister presenteradev sin första regeringsförklaring talade han bl.a. om våra ” folkbibliotek” med betoning på ” folkets” bibliotek. En viktig kulturell resurs i vårt land.
  Jag tycker ”grundskola” låter tråkigt och grått. Skolan borde också heta ”folkskola”.

 2. Jan Åke Simonsson skriver:

  Din analys verkar rimlig.
  Jag lyssnade igår på förre m försvarsministern. Det han egentligen säger är att blockpolitiken borde försvinna. Jag kan dela denna uppfattning. Men kittet mellan främst partiledarna för allianspartierna verkar starkare än någonsin.
  Sen lyssnade jag på Eriksson mp. Jag tror egentligen att han är rädd för att mp kan komma att marginaliseras. Nu tvingas de delta i ett utforma energipolitik och försvarspolitik. Det parti som kommer tvingas att frångå sin grunduppfattning mest är -tror jag – mp.
  Sen hoppas jag att partiet kan hålla emot ”tokiga” förslag från mp o v. Det är nödvändigt för átt hantera o vårda överenskommelsen fram till sept 201

  • kortedalatankar skriver:

   Jo det finns konflikter inbyggda lite här och varför alla partier. Försvarspolitiken har ju redan MP gett med sig i. Energipolitiken blir svårare att hantera. Svårare blir det att hållaemot i de interna budgetförhandlingarna när det ”räcker” med att vara överens med MP och V. Dock tror jag det stora problemet blir att få allianspartierna att hålla överenskommelsen. Redan nu blåser det orkanvindar inom borgerligheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s