Ny Sifo med Sverigedemokraterna som vågmästare gör valet mycket enklare

Idag publicerar SvD en ny Sifo-undersökning som ger Sverigedemokraterna vågmästarrollen i höstens val. Det var inte en fråga om, utan en fråga om när. Samma dag meddelar Reinfeldt att han och allianspartierna kommer att göra livet surt för en rödgrön minoritetsregering. Skälet för det är att oppositionen en gång stoppat ett alliansförslag om sänkt statlig inkomstskatt.

Antag nu att Sverigedemokraterna blir vågmästare. Deras möjlighet att få inflytande bygger på en fortsatt blockpolitik. Från Socialdemokraternas sida har påpekats att Sverige måste ha en handlingskraftig regering efter valet och att det då kan vara smart att inte cementera blockpolitiken. Mest att tjäna på en fortsatt blockpolitik har Moderaterna, och Sverigedemokraterna. Möjligen också Kristdemokraterna. Kanske ska diverse utspel om asylsökande från dessa partier ses mot den bakgrunden.

Men Centerpartiet och Folkpartiet har mindre att tjäna på blockpolitiken. Efter en valförlust för Alliansen alltså. Så vad gör de när stridsdimman lagt sig? Vinner en realpolitisk linje där man under de kommande åren kan tänka sig att göra upp med de rödgröna? Eller grävs skyttegravarna än djupare?

Många väljare står i valet och kvalet mellan de olika blocken. Kanske oroar de sig för vad en politisk instabilitet i form av höjda räntor och en mer osäker arbetsmarknad för med sig. För dem borde frågan vara enkel: Vem har störst möjlighet att regera landet i minoritet? Är det en grälsjuk, hämdlysten och hyfsat idéfattig Reinfeldt, eller en erfaren och samarbetsvillig förhandlare med vilja och idéer som Löfven? Vem har störst möjligheter att sy ihop svåra politiska beslut utan att ge Sverigedemokraterna ett inflytande som vida överstiger deras röstandel?

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s