Moderaterna viftar på hunden

I filmens värld, om man är amerikansk president som håller på att förlora ett val, är det lätt att bli omvald. Man startar ett krig. Jo, det finns en och annan som menar att det även gäller den verkliga världen.

En av de bästa filmerna i genren är ”Wag the dog”. Att vifta på hunden innebär att man skapar något oviktigt för att få bort fokus från det som är viktigt och verkligt. Fritt översatt innebär Wag the dog, att man ska fokusera på hunden som viftar på svansen, inte på svansen som eventuellt viftar på hunden.

När jag såg filmen tyckte jag att den var briljant samtidigt som jag hoppades att politiska ledare inte skulle vara så cyniska. I varje fall inte svenska. Jag hade fel. De konflikter som vi idag har i världen skapar ett enormt lidande och driver människor på flykt för sina liv. Det är inte första gången det sker, och dessvärre inte den sista gången. Sverige har och kommer att ha en viktig uppgift att som en av de rika länderna, hantera detta.

Men nu försöker sig moderaterna på en svensk Wag the dog. Och till skillnad från filmen är det inte påhittade konflikter som används, utan här tas lidanden gisslan för inhemska politiska syften.

I sitt sommartal i helgen öppnade Fredrik Reinfeldt en debatt om den förmodade ökade flyktingströmmen och vad den innebär för möjligheten att satsa på skola, vård och omsorg. En del kommentatorer var lite osäkra på om detta var ett utslag av statsmannamässig storsinthet mot omvärlden eller snöd kampanjtaktik för att bättra på urusla opinionssiffror.

Idag kom svaret. Bildt och Borg håller presskonferens om det utsatta världsläget och vilka problem det kommer att ställa på den ekonomiska politiken. Varför? Jo, i förra valet sägs det att moderaterna hade draghjälp av den ekonomiska krisen. Den draghjälpen lyser med sin frånvaro i detta val. Så vad göra? Jo moderaterna kampanjstab försöker skapa en egen kris. Man försöker vifta på hunden.

Vad kommer härnäst? Presskonferens om att Norge invaderar Sverige? I filmen Wag the dog försökte man få amerikanska väljare att tro att Canada invaderade USA. Så varför inte.

Se gärna filmen.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s