Gamechanger

Igår höll Fredrik Reinfeldt tal och uppmanade svenska folket att öppna sina hjärtan för dem som nu flyr till Sverige från oroligheterna i Irak och Syrien. Det finns det ingen som helst anledning att vara kritisk mot. Men sen kom det, dessa flyktingar kommer att kosta pengar och då kan inte oppositionen utlova några som helst reformer.

Sveriges statsminister tar alltså människor som flyr för sina liv gisslan i den svenska inrikespolitiska debatten. Han borde skämmas.

Moderaterna har under åren haft kontakter med den republikanske strategen Karl Rove. Rove låg exempelvis bakom George W Bushs valvinster, särskilt den mot John Kerry då Rove påstås ha legat bakom den mängd folkomröstningar om ”gay marriage” som påverkade valutgången. I ett läge då många amerikaner var ganska trötta på Bushadministrationen blev folkomröstningarna en så kallad Gamechanger.

Reinfelts utspel igår var med stor sannolikhet en kalkylerad Gamechanger för att ändra den politiska diskussionen inför valet 2014. Ungefär så här tror jag moderaterna resonerar:

1. Vi skapar ett argument mot oppositionens satsningar på skola, vård och omsorg.
2. Fokus förflyttas till invandringen men samtidigt till ordning och reda i ekonomin
3. Vi löper en risk att SD ökar, men ju större SD blir desto viktigare blir regeringsfrågan och om det skiljer några få procent kommer moderaterna att tjäna på det

Reinfeldts tal var tydligen spontant, utan manus. Och han hade fått frågan om kostnaden för ökat flyktingtryck innan talet. Men det var spontant, varför lägga till det där med att oppositonen inte kan lova någonting? För Reinfeldt är ingen dumbom eller gröngöling, han måste ha förstått vad hans ord skulle leda till.

Vips blev de människor som Reinfeldt med vibrerande röst uppmanade oss att öppna våra hjärtan för en bricka i det politiska spelet. Han borde skämmas.

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s